Openingsweekend groot succes!

Met een zeer tevreden, voldaan en trots gevoel kijken we terug op ons openingsweekend. Wat een opkomst en wat een enthousiasme hebben we mogen ervaren! Namens het Bestuur van het Poldermuseum heel hartelijk dank aan iedereen die deze dagen tot een succes hebben gemaakt! Iedereen achter de schermen en voor de schermen, maar vooral U de bezoeker die de moeite heeft genomen om het resultaat van de noeste arbeid van het afgelopen jaar te willen bewonderen. Dank daarvoor. Zonder publiek, geen voorstelling....

 
Programma opening
 
Het openingsweekend voor het publiek is op zaterdag 9 en zondag 10 juni. Op beide dagen is iedereen van harte welkom tussen 11:00 en 16:00 uur. Er staan kraampjes van kunstenaars, waaronder ook van mensen met een beperking, en er wordt de hele dag door gemusiceerd. En natuurlijk is het nieuwe museumcafe De Pomp ook geopend met terras. Het museum is tijdens deze uren gratis open om iedereen kennis te laten maken met de prachtige verbouwing en de deels vernieuwde expositie. Tevens hebben we nu een "multimediale beleving" over de geschiedenis van onze miserabele polder zoals hij vroeger ook wel werd genoemd...... Ook is er een doorlopende groot gepresenteerde fotopresentatie met oude beelden van Heerhugowaard met foto's vanaf begin 1900. 
 
Aanvulling op bovenstaand programma: Natuur wandeling. 
De wandeling start vanaf het Café de Pomp. Mensen verzamelen daar zaterdag 9 juni om 11: 00 uur. Bezoekers kunnen allemaal mee wandelen. Onder begeleiding van Jolanda Huiting (Wandelgroep Klaar Mee Loop Mee) gaan de wandelaars het Park van Luna in. Het leuke is, er loopt een gids mee van IVN. Hij vertelt wat over het gebied en de bijzonderheden van de flora en fauna. Na een uurtje wandelen komen de wandelaars weer terug bij Café de Pomp.
 
 
 
Nieuwe naam Poldermuseum bekend!
 
Vorig jaar oktober is er via de regionale kranten en via social media een oproep gedaan tot het bedenken van een nieuwe naam voor het Poldermuseum Heerhugowaard. In deze oproep werd aangegeven dat het museum een nieuwe koers gaat varen. Natuurlijk blijft het museale deel een zeer belangrijk onderdeel van hetgeen in het gebouw plaatsvindt. Het gebouw staat op een bijzondere historische plek – aan de vroeg Middeleeuwse Huygendijk – én in een schitterend historisch pand – het gemaal van eind 19de eeuw. 
Het is van belang om de geschiedenis van de drooglegging van het meer ‘de Waert’ op die plek en in dit gebouw te kunnen vertellen aan de inwoners van de stad en haar omgeving, maar ook het verhaal te vertellen van een drooglegging die in aanvang helemaal niet zo succesvol was. 
 
De afgelopen winter is er met man en macht gewerkt om een verbouwing te realiseren, waarbij de oude elementen van het gebouw prachtig naar voren zijn gekomen. Tevens is het museale deel vernieuwd. Helaas is dit nog niet afgerond, maar het deel dat wel klaar is, zal de bezoeker versteld doen staan: het verhaal van de polder kunt u binnenkort zelf komen beleven. We verklappen nog niets!
 In het gebouw is ook een horecalocatie gerealiseerd. Komt u langs fietsen of lopen, kijk dan even of café De Pomp open is. In de komende weken zal ook de kanoverhuur én bootjes verhuur mogelijk worden en kunt u een fijne tocht over de ringvaart maken richting Broek op Langedijk, Alkmaar, of juist de andere kant op richting Oterleek. 

 
De grote zaal, waar al jaren huwelijken worden voltrokken en evenementen plaatsvinden is teruggebracht naar haar oude staat. Zo is het oude balkenplafond weer zichtbaar en zijn de pompruimtes prachtig uitgelicht. 
 
Kortom, zoals in oktober al werd verteld: een nieuwe koers. En een nieuwe koers, dan ook een nieuwe overkoepelende naam. 
We hebben heel veel reacties mogen ontvangen van de bevolking. Geweldig dat het museum zo leeft bij de bevolking. 
 
De namen varieerden van heel moderne als: Omniwaert, Belevingscentrum het (Waardse) gemaal, het Luna museum, tot namen met een duidelijk historisch randje: museum het Huygengemaal, Dijck 1877, Occenvorth, etc. In totaal mochten wij meer dan 200 namen ontvangen, waarbij ook hele leuke inzendingen van kinderen die er tekeningen bij hadden gemaakt. 
Daaruit hebben wij uiteindelijk een keuze gemaakt. Wat duidelijk opviel, was de benaming ‘gemaal’. Die benaming kwam 14 keer voor in alle inzendingen, waarbij ook nog een aantal varianten door meerdere mensen waren ingezonden, wat de totaalkeuze voor benamingen met het woord ‘gemaal’ erin op 27 bracht. Het is een duidelijke en eenvoudige naam die heel goed vertelt waar het om gaat én een naam die pakkend is en makkelijk blijft hangen. 

 
Wat echter ook heel duidelijk naar voren kwam, maar dan meer in persoonlijke reacties van mensen, was de gehechtheid aan de benaming ‘Poldermuseum’. Ook daar wilden wij niet aan voorbijgaan. We hebben beide elementen menen te moeten combineren, en wilden toch een extra element aan de benaming ‘gemaal’ geven. We hebben daarom gekozen voor één inzender die de benaming " ’t oude gemaal" als onderdeel had bedacht en wij hebben dat vervolgens omgebouwd tot: 
 
 
Het Oude Gemaal
 
 
Met als ondertitel: 
 Poldermuseum Heerhugowaard 

 
De winnaar van deze inzending wordt tijdens het openingsweekend van het museum bekend gemaakt en krijgt uiteraard een present om onze dank te tonen. Bovenal danken wij echter iedereen die een naam heeft bedacht, logo’s heeft ontworpen, tekeningen heeft gemaakt, etc. 
 
Uiteraard zullen we op social media en het web ook de nieuwe naam gaan hanteren.
 
 
Website is nu (ook) 
 
 
Noteer in je agenda 9 en 10 juni opening!
Er moet nog een hoop gebeuren en dus wordt er hard door vele vrijwilligers doorgebuffeld! De opening start op vrijdag 8 juni voor genodigden. Het openingsfeest op zaterdag 9 juni en zondag 10 juni is voor iedereen toegankelijk. Het feest programma is nog in de maak. Houd de website of onze Facebookpagina in de gaten!
 
Mijlpaal bereikt. 513 Facebook volgers!
Onze soms nooit eerder gepubliceerde en digitaal opgeknapte historische fotos over Heerhugowaard, maar zeker ook onderstaand bericht met nu al ruim 5.800 bereikte mensen (ook een nieuw record) met deze zeer heldere kaart over de Westfriese Omringdijk en Schagen aan zee, deden hun werk. We hebben er een hoop nieuwe vrienden bij. Welkom allemaal. Nog geen Facebook of vriend? Ook via onze website kan je op deze plek  de laatste berichten (beperkt) zien.
 
 
 
Mooie oude foto's op onze Facebook pagina
 
Via onze Facebook pagina tonen we wekelijks foto's die het oude Heerhugowaard terug uit de vergetelheid halen. In januari 2018 haalden we een nieuw record van 4.600 kijkers door deze foto. We willen graag ons eerder gestelde 2017 doel van 500 vaste volgers bereiken. Nog een klein stapje van 483 naar 500 te maken. Volg ons ook!
 
 
Juni 1913. De Swanner kermis. Middenweg - Centrum zuid
De foto is op een zondagmiddag genomen, want er lopen dames rond met de goeden kap op en dat deed je in die tijd niet zomaar. Let op het grote aantal volwassenen en maar zeer weinig kinderen als kermisgangers. Links staat een wagen met een soort pierement. De Swanner kermis was wijd en zijd in de omgeving bekend. De grote belangstelling hier op de foto voor café De Swan gaat uit naar het ringgooien. 's Avonds veranderde het kermisfeest vaak als de Heemskerkers of St. Pancrassers kwamen opdagen. Dan werd er vaak gevochten. Men zei in die tijd vaak: 'kermis in de Swan, daar komen dooien van'. Voor de Swan stond de draaimolen, naast het café op het pad naar de achterzijde een hele rij kramen met o.a. snoep, koekhappen, paling, speelgoed, een schiettent en een tombola. Helemaal bij de boomgaard de zweefmolen en schommelschuitjes.
 
Dijkgraaf dhr. van Langen (100) overleden 
 
Op 16 januari 2018, op de bijzondere leeftijd van 100 jaar, is de dhr. van Langen overleden. De heer Van Langen was in de jaren 1967 – 1979 dijkgraaf van de polder Heerhugowaard. Op 1 januari 1980 fuseerde de polder met 16 andere waterschappen tot één groot waterschap, het Groot- Geestmerambacht. Dat betekende meteen dat Van Langen de laatste dijkgraaf in functie was van de polder Heerhugowaard. Het Poldermuseum heeft vanwege die historische betekenis in 2016 een geschilderd portret laten maken wat nu een blijvende herinnering in het museum is. Via deze link kunt u de gefilmde onthulling terug zien. Ook hebben we een interview met dhr. Van Langen uit 2016 op onze website geplaatst wat een mooi inkijkje geeft in de historie van Heerhugowaard. We zullen deze markante Heerhugowaardse persoonlijkheid zeker niet vergeten!
 
 
Het bestuur wenst u een mooi 2018!
 
Vanaf deze plek wenst het bestuur van het Poldermuseum Heerhugowaard u allen, vrijwilligers en alle overige belangstellenden, een gezond en mooi 2018. Het jaar 2017 was een zeer druk bestuurlijk jaar met de vele voorbereidingen en uiteindelijk fysieke werkzaamheden met betrekking tot de verbouwing van het museum. Dit is nu volop gaande. Maar dat weet u natuurlijk al want hierover informeren wij u immers zeer frequent. We gaan ervan uit dat medio 2018 de voltooing een feit is en we u het resultaat van al deze inspanningen kunnen tonen. Wij hopen u dan wederom te mogen begroeten in ons vernieuwde museum.