Grandioze opkomst en weergaloos optreden!

 
Op zaterdagmiddag 17 december verzorgde het Popkoor Popcorn een weergaloos optreden met bekende en onbekende kerstliederen in een overvol Poldermuseum. Voor een verdere impressie zie ons foto album.
 
 
Vrijwilligersavond groot succes
Met een humorvolle speech opende Henk Aandewiel de avond. Hij bedankte de vrijwilligers voor hun geheel belangeloze steun.
Ook werd het nieuwe logo onthuld welke tevens gedrukt stond op de mooie katoenen draagtas die elke vrijwilliger meekreeg aan het einde van de avond. Met als "opdracht" hier veel mee te gaan winkelen in Middenwaard om zo het museum nog meer onder de aandacht te brengen! 
De avond werd verder opgeluisterd door de dorpsdichter van Bergen Arij van der Vliet die speciaal voor deze avond ook een gedicht voordroeg "Polderverbond". Verder was de avond vol met heerlijke hapjes en drankjes en gezellige praat. Voor een sfeerimpressie zie het foto album.
 
 
Slopen die oude rommel!
Een mooi artikel over het ooit zo fraaie raadhuis in Heerhugowaard  met de prikkelende titel "Slopen die oude rommel!" uit de rubriek "ik was erbij". Deze rubriek is een samenwerking tussen de Alkmaarsche Courant en het Regionaal Archief. Het verhaal bij de foto wordt geschreven door medewerkers van het Regionaal Archief. Deze keer door Dorien Partiman-Stet. Tevens secretaris van het Poldermuseum ;-))
 
 
1.400 bezoekers en bijna 10.000 pagina's bekeken
De website statistieken zijn weer bijgewerkt t/m 20 oktober. 4 maanden nu online met de nieuwe website inclusief de statistieken. Neem ook eens een wat uitgebreider kijkje. Er staat zeker interessant materiaal op. Kijk maar eens naar deze lijst van artikelen bijvoorbeeld.
 
 
Reinout nog niet gevonden....
Onderzoekers hebben nog niet het stoffelijk overschot kunnen aanwijzen van Reinout van Brederode die in 1633 in Veenhuizen bij Heerhugowaard werd begraven. In april werd zijn graf geopend. Het blijft dus (even?) een mysterie met nog 1 DNA test te gaan....Die zou nog nieuwe inzichten kunnen geven volgens de gemeente. Dat wordt over een week of 3 bekend. In het Poldermuseum hoeft u niet ver te zoeken. Daar is Reinout en zijn familie prima te vinden in een mooie tentoonstelling. Let op het museum seizoen is bijna afgelopen.....nog 5 zondagen t/m 13 november en woendagmiddag 2 november. Op beide dagen vanaf 13:30 geopend. Mis het niet!
 
 
Archeologie uit je achtertuin
Is een tentoonstelling in het Rijksmuseum van Oudheden. Dit project is aan alle Nederlandse gemeentes gevraagd om een voorwerp voor te dragen dat een interessant onderdeel van hun geschiedenis belicht. Kijk via deze link wat Heerhugowaard heeft bijgedragen aan de tentoonstelling. Of lees hier het bericht van de NOS over dit initiatief met bijzondere aandacht voor hetgeen Heerhugowaard heeft ingebracht. En lees via dit artikel op onze website nog meer achtergrond informatie over deze bijdrage.
 
 
Coolpleinfestival 
Afgelopen weekend waren we als Poldermuseum middels een informatiekraam ook vertegenwoordigd op het gezellige Coolpleinfestival
 
   
 
 
Terugblik Brederode festival
Op zaterdag 17 en zondag 18 september bracht de re-enactment groep ‘De Compagnie van Brederode’ Heerhugowaard in Middeleeuwse sferen. In het Stadspark werd onder andere een riddertoernooi gehouden.
De Compagnie van Brederode is een groep soldaten uit de woelige 15e eeuw die teruggaat in de tijd en daarbij laat zien, wat een mens in die tijd moest doen om te leven en te overleven.

 

 
 
Terugblik lezing Huis Ter Kleef
14 september was er de boeiende lezing van Haarlemmer Wim van Hooff over het geboortehuis van Reinout van Brederode. Voor meer informatie lees hier verder.
 
 
 
Brederode tentoonstelling:
Het hele jaar door te bezichtigen in het poldermuseum. Voor meer informatie klik hier.
 
 
 
Kunstexpositie van 3 kunstenaars.
In de vriendenkamer hangen enige werken. Voor meer informatie Klik hier.
 
 
Topstuk bij HHNK gevonden
In een waterschapskantoor in Hoorn hing een schilderij tientallen jaren decoratief te zijn. In 1952 gekocht voor de leuke prijs van 300 gulden. En nu blijkt ’David met het hoofd van Goliath’ een schilderij van de zeventiende-eeuwse meester Guercino. Met een verzekeringswaarde van ’enkele miljoenen’. Bij toeval ontdekt in het depot van hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier in Heerhugowaard, dat het kostbare werk voor onbepaalde tijd in bruikleen gaat geven aan museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam. Lees hier meer achtergrond.
 
 
 
Terugblik boekpresentatie Astrid Lammers
Op zondag 4 september vond er een feestelijke boekpresentatie en signering plaats van schrijfster Astrid Lammers uit Heerhugowaard naar aanleiding van het verschijnen van haar boek "Nieuwe bloem". Voor meer informatie lees hier verder.
 
 
 
Terugblik onthulling portret laatste dijkgraaf 
Zondag 31 juni werd in het poldermuseum van Heerhugowaard een geschilderd portret onthuld van de heer Jaap van Langen. De heer Van Langen was de laatste dijkgraaf van de polder Heerhugowaard voordat de polder op 1 januari 1980 overging in een groter geheel, het waterschap Groot Geestmerambacht. Bekijk hier het filmpje van de onthulling.
 
 
Terugblik Van Brederode als diplomaat
Deze tentoonstelling was vanaf 2 juli tot en met 10 september te bezichtigen in het Kerkje van Veenhuizen aan de Kerkweg 26 in Heerhugowaard. Het vertelt het verhaal van Reinout van Brederode die in de winter van 1615/1616 met een delegatie naar Rusland vertrekt als vredesmissie om te bemiddelen tussen de Zweden en de Russen die in een oorlog zijn verwikkeld. Op basis van een verslag en 20 tekeningen uit die tijd is nu deze tentoonstelling opgebouwd. Het filmpje geeft de hoofdlijnen aan over zijn leven en betekenis.