Het museum in het kort

 
Het Poldermuseum van Heerhugowaard vindt u op een prachtige locatie, de eeuwenoude Huygendijk. Het gebouw dateert uit 1877 en diende voorheen als gemaal.
 
Twee archeologische vondsten in de polder zijn te zien in het museum: een bot van een dwergvinvis uit ± 2000 v. Chr. bewijst dat de Noordzee toen tot ons gebied doordrong, terwijl een urn uit ± 1200 n. Chr. laat zien dat er bewoning was vóór de dijkdoorbraak van 1248, waarbij het meer "de Grote- of Huygen Waert" ontstond. 
 
 
De drooglegging in 1631 met behulp van 47 molens, de stoom-, diesel en elektrische bemaling wordt getoond en in de pompruimte zijn nog de centrifugaalpompen uit 1907 te zien, die tot 1994 de polder droog hebben gehouden! 
 
De kopergravures van de kavelkaarten, de fraaie archiefkast uit 1630, evenals de fraaie Japanse en Chinese porseleinen borden, geschonken door VOC kooplieden behoren tot de pronkstukken van het museum.
 
 
 
Verder is één van de zijruimtes ingericht als oude timmermans-werkplaats en bevat het museum een grote collectie unieke landbouwwerktuigen.
 
Ieder jaar zijn er nieuwe thema-exposities.