Terugblik lezing Huis Ter Kleef
 
Het geboortehuis van Reinout van Brederode.
 
14 september kon u de boeiende lezing van Haarlemmer Wim van Hooff bijwonen in het poldermuseum aan de Huygendijk in Heerhugowaard. Natuurlijk is de ruïne van het kasteel Brederode bekender dan de ruïne van het kasteel Ter Kleef in Haarlem maar de historie van kasteel Ter Kleef is niet minder aansprekend!
 
De lezing
De opkomst was helaas maar met 15 personen. Waarschijnlijk door het prachtige aanhoudende mooie septemberweer die avond. Aan de lezing kan het niet gelegen hebben. Het was een goede avond, de lezing was zeer informatief, uitstekend voorbereid en gedocumenteerd. 
Aan de hand van een powerpoint werden de bezoekers meegenomen in de familie van Brederode. Enkele personen werden toegelicht, hun bezittingen werden geduid, de betekenis voor het gebied waar zij heer en meester over waren. Natuurlijk werd er wat uitgebreider stilgestaan over Lancelot en zijn zoon die "onze" Reinoud is. Dit alles werd geplaatst in een historisch beeld van die tijd: de Hoekse en Kabeljauwse twisten (over de machtstrijd tussen edelen en opkomende steden en platteland) en de 80-jarige oorlog, waardoor o.a. Huis ter Kleef werd opgeblazen in 1572. 
 
Voor meer informatie over Wim van Hooff zijn lezingen en mogelijkheden om hem te kunnen inhuren zie zijn website.
 

 

 
Historie
De bouw van kasteel Ter Kleef vond plaats in dezelfde periode als die van het kasteel in Santpoort. Ter Kleef is vanaf eind vijftiende eeuw het woonkasteel geweest van de familie Van Brederode.  De Oranjegezinde Hendrik II woonde er en bouwde de nu nog bestaande Caetsbaan. De latere Heer van Veenhuizen, Reinout van Brederode (1567-1633) is op het kasteel geboren. Het Huis Ter Kleef speelde een belangrijke rol in de Hoekse en Kabeljauwse twisten én in het beleg van Haarlem in 1572. Na het beleg van Haarlem bliezen de Spanjaarden Huis Ter Kleef op in het jaar 1572 waarna het kasteel tot een ruïne verviel.