Alle verbouwingsfoto's t/m december 2017
 
Een mega-klus en tussendoor ook nog 2 keer verhuizen voor ons tussentijdse pop-up museum. We zijn er, als vrijwilligers, maar druk mee...... Bekijk nu alle foto's in 1 keer in deze compilatie t/m december 2017.
 
 
De doorbraak tussen museum en cafe
Achter de schermen is er al heel wat gesproken over meer en minderwerk. En niet alleen over dat. Kleuren, lampen, vloeren, wanden, deuren, raamkozijnen, de nieuwe tentoonstellingsinrichting, septic tank, zonnepanelen, aanlegsteiger, beamers, versterkers, nieuwe kantoor, keukentje, toiletten etc etc etc.  De foto's laten de doorgang zien tussen straks cafe (vroeger werkplaats) en halletje met garderobe en trap naar oude kantoor boven. Straks naar de nieuwe toiletten.
 
 
Pop-up Poldermuseum nabij Dionysiuskerk
 
Het Polder pop-up museum is verhuisd van Middenwaard naar Centrumwaard. We zitten nu in het kantine deel aan de Middenweg zijde (!) van de voormalige Albert Heijn vestiging tegenover de Dionysiuskerk. In de etalage is altijd onze filmcarrousel met 3 filmpjes te zien. 
  • Introductiefilm Poldermuseum. (oude situatie)
  • De molens bij Rustenburg
  • Collage van verbouwingsfoto's. (nieuwe situatie)

Op zaterdagen zijn we open van 13:30 - 17:00. Kom eens een keer gezellig langs! Tot dan.

 
Inzending voor nieuwe naam gesloten
Het inzenden van een nieuwe naam voor het Poldermuseum is sinds 16 november NIET meer mogelijk. We willen iedereen bedanken voor de vele suggesties. Het zijn er in totaal 208 geworden. Het bestuur gaat zich nu beraden wat de meest toepasselijke naam is rekening houdend met de nieuwe bredere functie van de locatie bestaande uit het museum, de bootjesverhuur en de horeca voorziening.
 
 
Fotos van de verbouwing: opbouw fase
Het is begonnen! Na een periode van intensief gecontroleerd sloopwerk door vrijwilligers is het nu tijd het werk over te laten aan de professionals van bouwbedrijf Akerbouw

 

Bedenk een nieuwe naam voor het Poldermuseum Heerhugowaard
Op de Huygendijk in Heerhugowaard, tussen Ringvaart en Park van Luna, staat sedert 1877 het poldergemaal, dat er meer dan 100 jaar voor gezorgd heeft dat wij droge voeten houden. Voor de “Stad van de Kansen” is dit monumentale gemaal een prachtig stuk industrieel erfgoed,
Na de fusie in 1979, van het toenmalig polderbestuur met het Waterschap Groot Geestmerambacht, werd in de voormalige vergaderruimte het Poldermuseum gevestigd en werd het de plek waar de geschiedenis van de polder werd verteld.
In 1995 werden de pompen voorgoed tot stilstand gebracht en kwam aan de functie van gemaal een einde. Het gehele gebouw kwam nu in gebruik als historisch en educatief museum, zodat het unieke pand gelukkig bewaard bleef. Velen werden zich er zo van bewust dat we op de bodem van het voormalig meer De Grote Waert wonen! Ook als trouwlocatie werd het museum populair, lokale kunstenaars konden er exposeren, historische film werden vertoond en er zijn vele lezingen gehouden.
Tijd voor een nieuwe koers
De inmiddels in gang gezette functieverbreding houdt in dat er een horecagelegenheid komt, meer recreatiemogelijkheid met bootverhuur, boottochten, wandelingen in het Park van Luna of heerlijk op het buitenterras genieten! Het gebouw kan aldus beter gebruikt worden dóór en voor de samenleving.
Het museum blijft een essentieel onderdeel, maar wordt meer eigentijds met onder meer een virtuele beleving van de inpoldering. De unieke ligging op een dijk - met zichtbaar hoogteverschil van water en land - leent zich uitstekend voor een beleving hiervan. Door de combinatie van recreatie, historie en cultuur is een verruiming van de openingstijden ook mogelijk geworden.
Een nieuwe koers, een nieuwe naam
De oude naam – Poldermuseum Heerhugowaard – is dan een ‘vlag die de lading niet meer geheel dekt’. We zoeken een naam die klinkt, een naam die blijft hangen, maar bovenal een naam die past bij het gebouw, de plek én bij alle functies. 
Bij deze roepen wij iedereen op om zijn/haar idee naar ons te mailen. U kunt uw idee mailen naar info@poldermuseumheerhugowaard.nl  of zenden naar Huygendijk 17 – 1703 RG  Heerhugowaard. Vergeet ook niet uw naam en telefoonnummer te vermelden.
De uiterste inleverdatum is 15 november 2017. Uit alle inzendingen wordt vervolgens een passende naam gekozen. De inzender van de ‘winnende’ naam krijgt uiteraard een leuke beloning.
Naar alle verwachting wordt het gebouw juni 2018 feestelijk heropend. 
 
Tussenstand van de verbouwing 1/10/2017
 
De verbouwing van het museum kent diverse fases. De binnenkant van het museum is nu kaal en leeg. Er is en wordt hiervoor hard gewerkt door een groot aantal zeer toegewijde vrijwilligers zonder wie dit allemaal niet mogelijk is. Het werk is inmiddels aanbesteed. Hierna volgt over niet al te lange termijn de volgende fase, de start van de echte fysieke verbouwing. De bouw van de kiosk is inmiddels al afgerond. Straks gezamenlijk in gebruik met de botenverhuurder De Kraak en nu handige tussenopslag. Meer weten over de achtergrond van deze operatie? Lees dan hier verder.
 
De slide show wordt regelmatig uitgebreid met nieuwe foto's.
 
 
Museum met voormalige inrichting.
 
In deze film krijgt men een goed beeld hoe het interieur van voor de verbouwing er uitzag.
 
 
 
 
Pop-up museum officieel geopend!
Afgelopen donderdag 29 juni 16:00 was het na hard werken dan toch zover. Een heus pop-up Poldermuseum Heerhugowaard in het bekende winkelcentrum Middenwaard werd geopend en is nu een feit.
 
 
 
We hopen hiermee tijdens de verbouwing, welke nog wel enige tijd in beslag gaat nemen, ons toch fysiek te kunnen presenteren naast de 24/7 online aanwezigheid op o.a. deze website en Facebook. We zijn vooralsnog op de zaterdagmiddag en koopzondagen geopend. Met voortschrijdend inzicht en verdere ondersteuning door onze vrijwilligers zullen we kijken of we ook de resterende 50% beschikbare ruimte mooi kunnen vullen en of we de openingstijden kunnen verruimen. Kom ons dus regelmatig bezoeken en houd ons in de gaten zowel in Middenwaard als online.
 
 
Museum nu tijdelijk gesloten.
In verband met de plannen voor de functieverbreding wordt het poldermuseum binnenkort verbouwd en moet er voorafgaand hieraan veel geregeld en vooral ook uitgevoerd worden. Voor uitgebreidere informatie lees ons verhuis en ontruimingsplan.
 
 
Prachtig optreden van DoubleYouSee!
Het Poldermuseum had zijn eigen songfestival met het theaterconcert VIER van DoubleYouSee in huis! Nummers in diverse talen van Nederlands, Engels, Frans en Duits tot Vlaams en Turks aan toe. Prachtig uitgevoerd door 4 muzikale mensen en een geluidsman en roadie als ondersteuning mee op reis. Het smaakt naar meer. Voor degenen die toch ook een keer dit willen zien en horen kijk vooral dan even op hun website www.doubleyousee.nl Op de avond zelf zijn van diverse nummers livestreams gemaakt en ook terug te kijken. Dus check onze Facebookpagina. Voor een uitgebreid fotoverslag klik hier verder.
 
 
Stempelpost voor Hoornse fietsvierdaagse
Woensdag 3 mei was topdag in het Poldermuseum!! De Hoornse Fietsvierdaagse van Le Champion kwam langs. 500-600 fietsers om te stempelen na 20 km fietsen. Geweldig! Heel veel museum bezoek met een kopje koffie, praatje en natuurlijk het verhaal van #Heerhugowaard ! Heel gezellig en druk voor onze vrijwilligers, maar dat is juist de fun van dat werk. We doen het graag. 
 
 
Tussenstop van fietsgilde Alkmaar

Afgelopen week weer leuk bezoek in het Poldermuseum. Het "Fiets Gilde" uit Alkmaar! Onze 2 vrijwilligers die dag konden hun verhaal weer kwijt! 

 
Opdat u met droge voeten…
 
Is de titel van de nieuwe kleurenbundel van Schrijvenswaard en HAK’79. De bundel is gevuld met schilderijen van de leden van de HAK en voorzien van gedichten door de leden van Schrijvenswaard. Een deel van de schilderijen en gedichten worden tot 1 juni tentoongesteld in de Vriendenkamer van het Poldermuseum. Deze expostie en presentatie van de bundel is tijdens een gezellige gezamenlijke bijeenkomst vrijdag 21 april in het Poldermuseum door wethouder Stam geopend. De bundel is verkrijgbaar bij het Poldermuseum aan de balie of bij boekhandel Bruna in Middenwaard. Of natuurlijk via onze eigen webshop online te bestellen. Prijs €10 
 
 
Ruim 200 bezoekers auto puzzeltocht
 
Zondag 1e paasdag kwam (gepland) een autopuzzel tocht ook langs het Poldermuseum in Heerhugowaard, meer dan 200 bezoekers zijn langs gekomen!! Kijk dat zijn leuke aantallen voor onze vrijwilligers....
Het was een club uit Wormerveer die ieder jaar een puzzeltocht organiseert, dit jaar voor de 30e (!) keer. Het leuke was dat het mensen van diverse leeftijden waren, maar dat jong en oud het erg leuk vonden. Samen met de overige 'losse' bezoekers hebben we 235 mensen kunnen verwelkomen!
 
Seizoensopening met Shantykoor Brakzand
 
Het Heerhugowaardse Shantykoor Brakzand kwam op zondag 9 april optreden in het Poldermuseum om daarmee het nieuwe seizoen van het museum feestelijk te openen. Kijk hier verder naar het fotoboek van die zonnige dag of kijk hier naar een leuk filmfragment op Facebook
 
 
 
We zijn weer een stapje verder……
 
 
Eerder hebben we jullie al geïnformeerd over de plannen voor de verbouwing van ons poldergebouw. Inmiddels zijn we weer een aantal maanden verder en is er het nodige gebeurd. Lees de april update in ons dossier functieverbreding of bijgaand krantenartikel in het Noord-Hollands Dagblad dd 8 april 2017
 
Terugblik: Lezing West Friese cultuur in de 19e eeuw
 
 
 
Voormalig conservator van het Westfries Museum, de heer Carel de Jong hield vrijdagavond 3 maart een lezing. Tijdens de goed bezochte avond in het Poldermuseum maakten de bezoekers kennis met de Westfriese cultuur. Hoe kleedde men zich, hoe woonde men, het verschil tussen arbeiders en welvarende boeren en bovenal het belang van de productie van kaas werden van allerlei kanten belicht. 
 
 
 
Poldermuseum nu ook met gratis Wifi
 
Sinds kort heeft ons museum ook de beschikking over een gratis toegankelijke wifi-voorziening. Wij denken hiermee de klantvriendelijkheid te verbeteren tijdens museumbezoek en evenementen. Tevens biedt de verbeterde internetvoorziening ook mogelijkheden om hier integraal gebruik van te maken in de opzet van de nieuwe tentoonstellingen en recreatieve voorzieningen.
 
 
College steunt alternatief plan met garantstelling
 
 
Het college van burgemeester en wethouders van Heerhugowaard steunt het Poldermuseum Heerhugowaard met garantstelling voor een lening van 75.000 euro ten behoeve van ons alternatief verbouwingsplan. Het versoberde verbouwingsplan kost 345.000. De stiching wil hiervoor het eerder ontvangen krediet van de gemeente van 269.424 gebruiken en heeft dus nog een lening van 75.000 nodig. Deze lening is nu met deze garantstelling mogelijk geworden bij de ABN AMRO. De volgende stap is nu dat het college het voorstel tot garantstelling voorlegt aan de gemeenteraad. Na goedkeuring kan het plan tot uitvoer gebracht worden. Zie hiervoor ons dossier functieverbreding.
 
 
 
Veel en geboeid publiek bij erg interessante lezing Henk Komen
 
Wat een spreker is die man! En wat een feitenkennis over de regio. Henk Komen, de ongekroonde koning als het gaat over de historische kennis van Heerhugowaard, maakte er aan de hand van vele kaartjes gelardeerd met feiten en hypothesen een duidelijk en aannemelijk verhaal van. Heerhugowaard is anders ontstaan dan altijd gedacht! Het was een geslaagde avond met maximale opkomst van zo'n 60 personen. Voor een impressie kijk hier naar ons foto albumVoor meer interessante lezingen zie folder 2017 Platform Erfgoed Heerhugowaard 
 
 
 
Boeken webshop Poldermuseum live!
 
Met ingang van 14 januari is onze webshop geopend. Via deze webshop kunt u op dit moment een aantal boeken kopen gerelateerd aan de historie van Heerhugowaard. U kiest online uw boek en kunt direct met iDeal online afrekenen. Vervolgens zorgen wij ervoor dat het boek via PostNL in heel Nederland afgeleverd wordt. Wij hopen hiermee onze dienstverlening nog leuker en makkelijker te maken voor onze klanten. We zien uw bestelling graag tegemoet!
 
Museum seizoen 2016 via social media.